print
Sfaturi pentru CONSUMATORII DE CIUPERCI
29.03.2011
1416 Accesări

Ţinînd cont de perioada religioasă a Postului Mare pentru creştini, ciupercile trebuie alese cu foarte mare grijă. În primul rînd, multă atenţie de unde şi de la cine le cumpăraţi, altfel existînd riscul ca, după ce le-aţi mîncat, să vă treziţi la spital.

Deşi unii pretind că ei cunosc foarte bine speciile comestibile, este de preferat să se acorde o atenţie deosebită consumului de ciuperci provenite din flora spontană. Cu atît mai mult dacă ciupercile sînt recoltate de necunoscători cu pretenţii de specialişti, pe care îi găsim pe la colţ de stradă, pe marginea şoselelor sau chiar prin pieţele agroalimentare. Cum nu se ştie cît de buni cunoscători sînt sau dacă aceştia au recoltat personal ciupercile sau le-au luat, la rîndul lor, de la alţii, evitaţi să cumpăraţi ciuperci de la vînzători ambulanţi. Interesaţi-vă ce specie de ciuperci cumpăraţi - cel mai des se recoltează din flora spontană şi se folosesc în alimentaţie hribii, gălbiorii, ghebele, crăiţele, vineţelele.

Atenţie !!! cele mai otrăvitoare sînt amanitele.

Pentru a reduce riscurile este bine să cumpăraţi doar ciuperci de cultură, care sînt însoţite de documente de atestare a calităţii. La cumpărare, verificaţi dacă ciupercile au certificat fitosanitar, pe care trebuie să-l cereţi vînzătorului. În comerţ, ciupercile trebuie păstrate în agregate frigorifice la temperatura de 2 - 4 grade C.

Atenţie !!! Nerespectarea temperaturii şi a condiţiilor de păstrare provoacă modificări organoleptice, dezvoltarea microfaunei şi oxidarea ciupercilor.

La cumpărare se aleg numai ciupercile tinere, sănătoase, neatacate de larve, nestrivite, tari, elastice. Cumpăraţi ciuperci direct din pădure numai dacă comestibilitatea lor este atestată prin certificat fitosanitar.

În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).

Tel. +373 22 501 980
Fax +373 22 501 981
Copyright © 2019 Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței.