print
Atenţie la produsele răcoritoare!
31.07.2016
2027 Accesări

Este vara, iar berea este una dintre cele mai consumate băuturi răcoritoare din acest sezon. În acest context APC vine să ofere un șir de recomandări care să va ajute să evitați să procurați produse necalitative ce vă pun în pericol sănatatea .

Berea este o băutură alcoolică spumoasă, saturată cu dioxid de carbon, obţinută prin fermentarea mustului de bere preparat din malţ pentru fabricarea berii, hamei şi/sau produse din hamei, apă şi drojdie de bere fără adaos de alcool etilic, aromatizatori şi aditivi gustativi.

Berea se clasifică după cum urmează:

1) în funcţie de culoare:

a) blondă;                                   

b) brună;

2) în funcţie de tratarea termică:

a) nepasteurizată;

b) pasteurizată;

3) în funcţie de tratarea fizică:

a) filtrată;

b) nefiltrată;

4) în funcţie de conţinutul de alcool:

a) bere;

b) bere nealcoolică;

5) bere specială.

Cei mai importanți factori în a determina calitatea unei beri este concentrația de alcool, pe care puțini consumatori știu să o interpreteze. Aceasta reprezintă densitatea de substanțe uscate din malțul folosit la fabricarea berii. Așadar, trebuie citită cu atenție eticheta. Concentraţia de alcool în bere se exprimă în procente de volum, la temperatura de referinţă de 20°C.

Alt factor important este aspectul. Berea este apreciată după două criterii: culoarea și spuma. După culoare, berea este blondă, brună sau arămie, dar fiecare bere deține o nuanță proprie. O nuanță roșiatică sau verzuie ne indică faptul că avem de a face cu o bere de o calitate îndoielnică.

Spuma trebuie să fie densă și persistentă.

Gustul este un alt aspect imprtant pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când apreciem calitatea unei beri.

 Temperatura optimă de păstrare a berii este stabilită în funcţie de modul de tratare:

a) berea pasteurizată se păstrează la temperatura de min.2°C şi max.25°C;

b) berea nepasteurizată se păstrează la temperatura de min.2°C şi max.20°C;

c) berea nefiltrată se păstrează la temperatura de min.0°C şi max.5°C.

La o temperatură foarte scăzută, dar și la temperaturi ridicate, gustul specific și aroma riscă să se piardă. Din acest motiv, berea nu trebuie răcită sau încălzită brusc.

Termenul de valabilitate a berii se stabileşte de producător pe răspunderea acestuia sau în colaborare cu instituţiile de cercetare, după testări prealabile, şi este avizat de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, în conformitate cu Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare.

Informaţia pentru consumator se prezintă prin text şi/sau marcare pe ambalajul şi/sau etichetele berei.

Informaţia se indică în limba de stat. La comercializarea producţiei de import pe piaţa internă se admite prezentarea informaţiei în alte limbi, plasîndu-se alăturat traducerea ei în limba de stat. Pentru producţia destinată exportului, informaţia se prezintă conform contractului.

Ambalajul  berii trebuie să se conţină următoarea informaţie:

1) ţara de origine. Pentru berea fabricată în Republica Moldova se indică “Fabricat în Moldova”;

2) denumirea şi adresa producătorului şi/sau a importatorului, distribuitorului;

3) denumirea produsului;

4) denumirea sub care berea este plasată pe piaţă;

5) tipul berii;

6) inscripţia “pasteurizată” pentru berea pasteurizată;

7) lista ingredientelor;

8) conţinutul în extract al mustului de bere, % (cu excepţia berii nealcoolice, berii speciale şi a băuturilor pe bază de bere);

9) mărimea minimă a fracţiei volumice de alcool, % vol.; pentru berea nealcoolică – mărimea maximă a fracţiei volumice de alcool, % vol.;

10) volumul, l;

11) valoarea nutritivă (în g) şi valoarea energetică (în kcal) la 100 g de bere;

12) data fabricării;

13) termenul de valabilitate sau data-limită de consum;

14) condiţiile de păstrare;

15) codul de bare (dacă este înregistrat);

16) informaţia privind certificarea;

17) alte informaţii ce nu contravin legislaţiei în vigoare.

Informaţiei aplicată pe ambalajul de desfacere este necesar să se menţină pe toată durata păstrării, transportării şi comercializării berii.

 Agenția pentru Protecția Consumatorilor de la începutul anului 2014, în cadrul controalelor de stat efectuate au depistat 4 loturi de bere ce avea termenul de valabilitate expirat, în acest context APC vă atenționează să fiți precauți cînd alegeți acest produs.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la APC care vă poate consilia gratuit telefonic (linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028  (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova)) sau vă ajută să depuneți o plîngere la sediul APC din str.Vasile Alescandri, et. 1, bir. 101 

Mai multe detalii despre bere aflați din Reglementărea tehnică  “Bere şi băuturi pe bază de bere”.

 

 

Tel. +373 22 501 980
Fax +373 22 501 981
Copyright © 2019 Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței.