print
Înghețata - produs răcoritor preferat de majoritatea consumatorilor
04.08.2016
1441 Accesări

  Odată cu creșterea temperaturilor, înghețata este la mare căutare. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu un șir de recomandări și informații interesante legate de înghețată

Îngheţată - produs alimentar, cu textura solidă sau păstoasă, care se obţine prin procesul de congelare şi care se depozitează, se transportează, se livrează şi se consumă în stare congelată.

  Există mai multe tipuri de înghetață:

 • Îngheţată de apă
 •  Îngeţată de cremă
 • Îngeţată de lapte
 •  Îngeţată de cremă lactată
 •  Îngeţată de fructe
 • Sorbet

  Pe etichetă, pentru a evita inducerea în eroare a consumatorului, împreună sau lîngă denumirea îngheţatei, se vor introduce cuvinte sau fraze suplimentare cu privire la natura adevărată a produsului (de exemplu: se indică dacă este produsă din lapte reconstituit sau recombinat, sau natural) şi alte caracteristici specifice produsului respectiv.  

  Denumirea îngheţatei produse cu utilizarea ingredientelor alimentare pentru redarea gustului, şi aromei trebuie să includă termenul corespunzător a denumirii ingredientului, de exemplu îngheţată de frişcă cu cafea, cu miere, cu lichior etc.

  La denumirea îngheţatei de fructe se indică denumirea fructelor. Se admite de a nu indica denumirea fructelor sau nucilor, dacă denumirea acestora este reprezentată în denumirea mărcii comerciale.

  În denumirea îngheţatei glazurate pe bastonaş, se poate de întrodus termenul tradiţional „eskimo".

  Dacă la producerea îngheţatei se utilizează în afară de grasimea lactică şi alte grăsimi, pe etichetă se indică provenienţa şi cantitatea acestora,  de exemplu: grasimi vegetale de... (cocos, palmier, %).

 În cazul îngheţatei glazurate glazura trebuie sa fie descrisă cu indicarea ingredientelor utilizate; cuvîntul ciocolată nu trebuie utilizat dacă nu corespunde termenului respectiv .

  Dacă în denumirea îngheţatei se indică un ingredient concret, acest ingredient trebuie să fie prezent în cantităţi suficiente pentru a caracteriza produsul. Dacă ingredientul este ciocolată aroma caracteristică este redată de către substanţele uscate degresate de cacao.

 Caracteristici senzoriale pentru îngheţată

Dragi consumatori, atunci cînd alegeți înghețata: 

 • acordaţi atenţie condiţiilor de păstrare a îngheţatei, atît în unitățile comerciale, cît şi la domiciliu. Astfel, îngheţata trebuie comercializată numai în stare congelată, să prezinte gust şi miros nemodificat, caracteristic sortimentelor respective;
 • nu achiziţionaţi produse pentru care aveţi suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate. Îngheţata care a fost supusă congelării repetate are forma şi ambalajul modificat;
 • acordaţi atenţie modului de prezentare a ambalajului;
 • nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş;
 • refuzaţi produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, depăşit sau pe care nu este înscris acesta;
 • la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii.

  În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la A.P.C. care vă poate consilia telefonic gratuit (linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028  (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova) sau vă ajută să depuneți o plîngere la sediul A.P.C., aflîndu-se pe str.Vasile Alescandri, et. 1, bir. 101. 

 

 

Tel. +373 22 501 980
Fax +373 22 501 981
Copyright © 2019 Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței.