DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Prima Noutăți Comunicate de presă Cum se indică prețul produselor și/sau serviciilor
Cum se indică prețul produselor și/sau serviciilor
19 Mai | 2020
Cum se indică prețul produselor și/sau serviciilor
eye
2490

INDICATORUL DE PREȚ

Orice produs pus în vânzare necesită, în mod obligatoriu, indicarea preţului. Preţul de vânzare  şi preţul unitar se indică într-o formă clară, vizibilă şi uşor de identificat, cu aceleaşi dimensiuni ale cifrelor.

Indicarea preţurilor se face astfel încât consumatorul aflat în suprafaţa de vânzare să le poată vedea în locurile de prezentare fără a întreba vânzătorul.

Preţurile se indică pe produse sau pe indicatoare de preţuri amplasate lângă acestea în imediata apropiere, ori pot fi cuprinse într-o listă sau într-un catalog, împreună cu preţurile altor produse, plasate în locuri uşor vizibile pentru consumatori.

În unităţile de alimentaţie publică preţurile se indică în meniu (lista de bucate) sau  în catalogul de preţuri (pentru băuturi).

În cazul utilizării cataloagelor, vânzătorul trebuie să asigure punerea la dispoziţia consumatorilor a unui număr suficient de exemplare.

În cazul în care preţurile se află în vitrinele exterioare, acestea se indică astfel încât consumatorul să le poată vedea cu uşurinţă fără a intra în suprafaţa de vânzare.

Pentru produsele vândute în vrac prin cântărire sau măsurare este obligatorie indicarea numai a preţului unitar.

În cazul produselor preambalate pentru care reglementările în vigoare prevăd indicarea atît a cantităţii nominale, cât şi a masei componentei solide, este suficient să se indice preţul unitar al componentei solide.

Comerciantul care oferă un produs/serviciu spre vânzare în reţeaua cu amănuntul trebuie să indice pe indicatorul de preţ preţul de vânzare, preţul pe unitatea de măsură şi tariful practicat, conform prevederilor legale în vigoare. Nu este necesar să se indice preţul unitar dacă acesta este identic cu preţul de vânzare.

Preţurile de vânzare, preţurile pe unitatea de măsură şi tarifele se indică în mod vizibil şi fără echivoc prin marcare, etichetare, prin meniul propus şi/sau afişare şi se exprimă exclusiv în monedă naţională. Produsele și serviciile se comercializează pe teritoriul Republicii Moldova la prețuri libere de vânzare, cu excepția prețurilor/tarifelor reglementate de către stat. Prețul la comercializarea produselor/serviciilor social importante de primă necesitate, a căror listă reflectă coșul alimentar al minimului de existență, se aprobă de către Guvern și se reglementează prin limitarea rentabilității la producere și/sau a adaosului comercial la vânzarea  acestora.

26 Martie | 2024
Retrospectiva lunii februarie
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, prezintă rezultatele lunii februarie 2024 :Retrospectiva lunii februarie.
22 Martie | 2024
Îmbunătățirea cunoștințelor Direcției Supraveghere Metrologică din cadrul ISS...
Inspectorii Direcției Supraveghere Metrologică din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) autoritate subordonată Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării își modernizează mijloacele tehnice utilizate în procesul controalelor metrologice pentru ...
21 Martie | 2024
Participarea ISSPNPC în cadrul mesei rotunde dedicate Zilei Mondiale a Protec...
În contextul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului, ISSPNPC a participat la o masă rotundă organizată de Școala profesională nr.2 din Chișinău. Scopul participării a fost informarea studenților despre autoritatea de protecție a consumatorilor, funcții de bază, domeniile de competență a Inspectoratului. Participanții fiind viito...