Odată cu răcirea timpului, majoritatea dintre noi mergem să procurăm îmbrăcăminte pentru toată familia. Articolele de vestimentare au o influenţă majoră asupra confortului zilnic şi tonusului activităţii noastre.
Dar ce trebuie să ştim înainte de a merge să cumpărăm îmbrăcăminte?! Agenția pentru Protecția Consumatorilor vă prezintă mai jos informații și speră că va vor fie utile.
Pentru a stabili compoziţia fibroasă a ţesăturii din care este confecţionat produsul ales - citiţi atent eticheta şi descifraţi simbolurile în felul următor:
- PA – poliamid;
- PAN – poliacrilnitril;
- PE – poliester;
- VI – viscoză;
- A – acetat;
- TA – triacetat;
- AF – alte fibre;
Ţesăturile din fibre naturale nu au simboluri şi se indică prin cuvintele respective:
După alegerea modelului, în conformitate cu cerinţele şi gusturile fiecărei persoane, cumpărătorul poate solicita produsul de mărimea adecvată corpului său sau pentru cine este destinat produsul respectiv. Mărimea hainei se notează cu cifre arabe în următoarea consecutivitate:
•Pentru îmbrăcămintea pentru femei (paltoane, jachete, rochii, bluze etc.):
-înălţimea corpului măsurată în centimetri;
-circumferinţa bustului în centimetri;
-circumferinţa şoldurilor în centimetri;
exemplu: 158-96-104
•Pentru îmbrăcămintea pentru bărbaţi (cu excepţia cămăşilor):
-înălţimea corpului;
-circumferinţa pieptului;
-circumferinţa taliei;
exemplu: 176-100-88
Pentru cămăşi:
-înălţimea corpului;
-circumferinţa pieptului;
-circumferinţa gâtului;
exemplu: 176-100-41
Prin îmbrăcarea hainei alese asiguraţi-vă ca legeritatea la mişcări va garanta comoditatea în purtare. În acelaşi timp verificaţi funcţionarea accesoriilor (butoni, nasturi, fermoare, catarame etc.).
Asiguraţi-vă că haina aleasă nu are defecte de calitate, cum ar fi: porţiuni de ţesuturi decolorate, pârlite, sau găuri; vopsiri sau imprimări neuniforme; butoniere festonate incomplet; detalii cusute asimetric; porţiuni descusute; fermoare defecte; deformări ale hainei din cauza montării incorecte a căptuşelii; nasturi de mărimea potrivită, model sau culoare diferită; pete etc.
Verificaţi existenţa semnelor grafice necesare pentru întreţinerea corectă a hainei, care trebuie să fie fixate de haină, astfel încât să se păstreze şi să însoţească haina pe toată durata ei de utilizare. Aceste semne grafice reprezintă semne convenţionale internaţionale de întreţinere şi se referă în principal la spălare, clorurare, călcare, curăţare şi uscare conform tabelului de mai jos:


Respectând instrucţiunile de întreţinere Vă asiguraţi reducerea degradării hainei şi prelungirea duratei ei de utilizare, stabilitatea dimensională a hainei, precum şi păstrarea prospeţimii culorii şi imprimărilor.
E util să ştiţi că în conformitate cu prevederile Regulilor de înlocuire a produselor nealimentare şi a termenelor de garanţie adoptate prin Hotărârea Guvernului nr. 1465 din 08.12.2003, beneficiaţi de un termen de 30 de zile, de la data cumpărării hainei, termen în care puteţi reclama calitatea hainei necorespunzătoare, prezentând-o vânzătorului împreună cu bonul de cumpărare sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii respective.