În scopul supravegherii pieţii şi a combaterii practicilor care afectează interesele legale ale consumatorilor, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat un şir de controale la 18 agenţi economici în vederea verificării conformităţii mobilei şi a articolelor de mobilă.
Au fost verificate produse în valoare de 1.011713 lei, din care produse în valoare de1788 lei nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
În cadrul controlului de stat efectuat, au fost depistate următoarele încălcări:
- lipsa sau întocmirea incorectă a indicatorilor de preţ;
- nerespectarea cerinţelor de întocmire a bonului de casă;
- nerespectarea cerinţelor de gestionare a Registrului de reclamaţii;
- nesoluţionarea plângerii consumatorului;
- lipsa autorizaţiei
- lipsa informaţiei despre produs;
- lipsa instrucţiunilor de asamblare şi montare;
- lipsa autorizaţiei de activitate expirată
- nerespectarea informaţiei în limba de stat
- Nerespectarea obligaţiei de a afişa la loc vizibil placheta cu INFO CONSUMATOR: 0800 28028 (apel gratuit ), adresa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC),
adresa site-ului APC:
Pentru încălcările admise, agenţii economici supuşi controlului şi persoanele fizice responsabile, au fost încheiate 18 de procese verbale de contravenţie conform prevederilor Codului Contravenţional al Republici Moldova, dintre care 6 procese verbale au fost examinate de Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor si aplicate amenzi in valoare de 19000 lei.
Totodată au fost emise 17 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor şi 2 prescripţii de interzicere temporară a lotului.
IMPORTANT!!!
Conform Legii privind protecţia consumatorilor nr. 105 din 13.03.2003, mobila si articolele de mobilă de calitate corespunzătoare nu cad sub incidenţa art. 22 din prezenta lege, nefiind posibilă preschimbarea lor. Mobila si articole de mobilă de calitate corespunzătoare fac parte din lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar (Anexa 2 la Hotărîrea de Guvern nr. 1465 din 08.12.2003).
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor recomandă celor interesaţi de cumpărarea unei mobile să fie atenţi la toate actele de achiziţie, la componenţa chimică şi la provenienţă mărfii.
Dacă iţi cumperi un articol de mobilă, asigură-te că produsul este de calitate şi că este însoţit de certificatul de garanţie şi de cartea tehnică.
În momentul achiziţionarii unei piese de mobilier uita-te mai intai cine este producatorul. Apoi, termenul de garantie al mobilei trebuie sa fie de minimum 12 luni. Cu cat garantia este mai mare, cu atat produsul este de calitate mai buna. În plus, producătorii de mobila ar trebui să ofere şi servicii gratuite - transportul sau asamblarea componentelor la domiciliu. Mare atenţie trebuie acordată şi conţinutului chimic prezent în produs (lac, baiţ, PAL etc.),deoarece formaldehida folosită în exces este cancerigena.
Alegerea este mereu a Dumneavoastră, stimaţi Consumatori, şi din acest motiv Vă îndemnăm să fi-ţi precauţi şi nu ezitaţi sa Va informaţi!
Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media
04.05.2012