Agenția pentru Protecția Consumatorilor face apel la responsabilitatea și atitudinea mai precaută a consumatorilor atunci cînd aleg produsele solicitate cel mai des în perioda sărbătorilor de iarnă. Tradiţional, la sărbătorile de iarnă, se procură un şir de produse alimentare cu un risc sporit de alterare (legume, ouă, carne, peşte, produse de patiserie). Produsele alimentare care sînt în conformitate cu cerinţele ce reglementează siguranţa alimentelor se consideră ca neprezentînd riscuri pentru sănătatea consumatorilor. Calitatea produselor alimentare şi a materiei prime se confirmă prin certificate de inofensivitate, certificate sanitar-veterinare şi cerificate de conformitate a calităţii, după caz, care pot fi solicitate de către consumatori în momentul achiziției produselor alimentare, pentru a se asigura de inofensivitatea acestora.
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, ţinînd cont de excesul de produse plasate pe piaţă, vine cu un şir de sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi, atunci cînd mergeţi să cumpăraţi produse alimentare.
La cumpărare:
- Cumpăraţi numai produse alimentare ambalate şi controlaţi integritatea ambalajului produsului;
- Citiţi cu atenţie eticheta produsului şi lista ingredientelor;
- Asiguraţi-vă că producătorul/importatorul şi adresa acestuia sunt menţionate pe etichetă;
- Evitaţi cumpărarea produselor alimentare dacă vînzătorul are mîini murdare, este gripat, tuşeşte sau are răni la mîini, etc;
- Asiguraţi-vă ca agenţii economici care comercializează produse proaspete, dispun de echipamente şi condiţii specifice acestui gen de comerţ (vitrine frigorifice, prezentarea peştelui proaspăt sub bulgări de gheaţă);
- Verificaţi data limită pînă la care produsul poate fi consumat făra riscuri. Un produs care se încadrează în termenul de valabilitate dar nu este păstrat şi expus în vînzare în condiţii corespunzătoare, poate deveni necomestibil;
- Nu cumpăraţi alimente din zone care nu prezintă siguranţă igienică;
- Dacă aveţi mai multe cumpărături de făcut, achiziţionaţi produsele alimentare la sfîrşit.
La utilizare:
- Imediat după achiziţionare, depozitaţi produsele alimentare proaspete în frigider sau congelator, după caz, pînă în momentul consumului;
- Nu lăsaţi produsele alimentare proapete expuse la temperatură ambiantă, decît timpul necesar porţionării sau preparării lor;
- Cumpăraţi produsele alimentare perisabile numai în limita strictului necesar şi consumaţi-le cît mai rapid posibil, mai ales dacă dispuneţi de incidente frigorifice;
Dragi consumatori, în caz că ați depistat produse cu termenul de valabilitate expirat pe rafturile magazinelor, insistați ca acest produs să fie retras din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota această încălcare.
De asemenea, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor la Telefonul Consumatorului 022 74 14 64 sau la adresa de e-mail: