În preajma sărbătorilor de iarnă, cînd contractarea serviciilor turistice este în continuă creștere, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a organizat o masă rotundă cu reprezentanții agențiilor de turism. În acest context, reprezentanții agențiilor de turism au fost familiarizați cu prevederile legale întru asigurarea călătoriilor sigure și conform doleanțelor consumatorilor.
Mesajul reprezentanților APCSP a fost franc că încălcările admise de mediul de afceri nu vor fi tolerate. Interesele economice ale consumatorilor și siguranța acestora trebuie asigurată pe toată perioada contractuală.
Înainte de semnarea unui contract organizatorul și, după caz, intermediarul de pachete sînt obligați să furnizeze călătorului informațiile standard prin intermediul unui formular precum și unele informații vitale, dacă acestea sînt aplicabile pachetului turistic.
Călătorul are dreptul la rezoluțiune în orice moment înainte de începerea călătoriei. În cazul în care declară rezoluțiunea în temeiul enunțului anterior, călătorul poate fi obligat să plătească organizatorului un comision de rezoluțiune adecvat și justificabil.
Sarcina probei în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor în materie de informare revine profesionistului. Călătorul are dreptul să cesioneze contractul unui terț care satisface toate condițiile aplicabile contractului respectiv, după ce îl înștiințează pe organizator într-un termen rezonabil înainte de începerea călătoriei, pe un suport durabil. Înștiințarea cu cel puțin 7 zile înainte de începerea călătoriei este considerată, în orice caz, rezonabilă.
Dacă serviciile de călătorie au un viciu, în condițiile prezentei secțiuni și ale contractului, călătorul are dreptul:
- să ceară remedierea
- să remedieze viciul și să ceară rambursarea cheltuielilor necesare;
- să ceară remedierea prin prestarea unor alte servicii de călătorie
- să ceară rambursarea costului cazării
- să declare rezoluțiunea contractului de servicii de călătorie
- să obțină reducerea prețului pachetului de servicii de călătorie
- să ceară despăgubiri
Pretențiile călătorului se prescriu extinctiv în termen de 2 ani. Termenul de prescripție extinctivă începe să curgă de la data în care călătoria trebuia, conform contractului, să ia sfîrșit. Călătorilor li se pune la dispoziție un număr de telefon de urgență sau detaliile unui punct de contact unde pot lua legătura cu organizatorul sau cu intermediarul de pachete.
În lumina celor reflectate și ghidîndu-ne de necesitatea fortificării acțiunilor de informare și protejare a consumatorilor, APCSP lansează campania de informare în domeniul turismului “Călătorește în siguranță! Fii informat!” care se va desfășura și pe parcursul anului 2020.