În urma sesizărilor parvenite, în perioada 14-17 august, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat controale de stat la agenţii economici care activează în domeniul confecţionării, reparării şi restaurării articolelor din metale şi pietre preţioase.
Urmare acestor controale, inspectorii APC au depistat mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare.
Comercianţii recepţionau comenzile pentru confecţionarea, repararea articolelor de giuvaergerie în baza unor formulare elaborate de ei înşişi, ignorînd astfel utilizarea formularului tipizat de document primar conform Ordinuuil Ministerului Finanţelor nr.11 din 12.09.11 cu privire la aprobarea formularului tipizat de document primar cu regim special „A-2/bi Bonul de comandă", Legea Nr. 282 din 22.07.2004 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase. Conform acestui ordin, agenţii economici care prestează servicii de confecţionare, reparare şi restaurare a articolelor din metale şi pietre preţioase, recepţionează comenzile consumatorilor, întocmind obligatoriu formularul tipizat de document primar cu regim special care conţine informaţia completă despre :
- termenul de executare ;
- denumirea şi caracteristicele materialelor recepţionate de la beneficiar;
- în caz de reparare (restaurare), se indică denumirea articolelor, lungimea lanţului/brăţării în milimetri/centimetri, mărimea inelului, numărul căpăcelelor ceasului şi alte semne esenţiale, defectele;
- pentru pietrele predate de beneficiar în bonul de comandă se specifică forma şi mărimile (diametrul, înălţimea, lungimea, lăţimea) necesare bijutierului pentru confecţionarea articolului,;
- titlul;
- greutatea.
Totodată, s-a constat utilizarea mijloacelor de măsurare (balanţe electronice) în lipsa:
- certificatului de aprobarea de model
- buletinului de verificare metrologică
- marcajului de verificare metrologică
Menţionăm că, articolele din metale preţioase fabricate de producătorii autohtoni trebuie să fie marcate cu semnul nominal personal şi semnul de marcare de stat.
Articolele din metale preţioase importate în Republica Moldova, trebuie de asemenea să fie marcate cu semnul de marcare de stat, aplicat de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.
Sub acest aspect, inspectorii APC au constat în rezulatul controalelor de stat efectuate, că mai multi agenţi economici nu dispun de semnul nominal personal şi nu prezintă articolele confecţionate la Camera de Marcare pentru aplicarea marcării de stat.
Mai mult, doi dintre agenţii economici supuşi contolului de stat confecţionau articole din metale preţioase cu titlul metalului preţios mai jos decît cel solicitat de beneficiar, aplicînd astfel pe articolele de giuvaergerie un marcaj fals.
Pentru încălcările admise, în privinţa persoanelor juridice supuse controlului şi persoanelor fizice responsabile, au fost încheiate procese-verbale cu privire la contravenţii, conform prevederilor Codului Contravenţional al Republici Moldova.
Totodată, au fost emise prescripţii de înlăturare a neconformităţilor şi prescripţii de interzicere a utilizării mijloacelor de măsurare neconforme depistate.
Sfaturi utile pentru consumatori
Ce este un semn de marcare de stat?
Semn de marcare de stat - semn de marcare de stat, stabilit în Republica Moldova, care se aplică pe bijuterii şi pe alte articole din metale preţioase şi care confirmă titlul metalelor preţioase.
- Comercializarea bijuteriilorşi a altor articole din metale preţioaseşi pietre preţioase pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează de către persoane juridiceşi fizice care practică activitate de întreprinzător şi au obţinut licenţa respectivă în modul stabilit de legislaţie. Licenţa trebuie să fie afişată la un loc vizibil, in interiorul magazinului.
- Procurarea articolelor din metale preţioase se face doar în magazine şi secţii specializate. Evitati sa cumpăraţi bijuterii de la persoane care „vă acostează" pe strada sub diverse pretexte.
- Articolele din metale preţioase şi pietre scumpe expuse spre comercializare trebuie să aibă etichete plumbuite cu indicarea denumirii lor, producătorului, articolului, titlului, greutăţii şi preţului pentru 1 gram, tipul garniturilor, caracteristica lor, greutăţii şi preţului cu amănuntul al articolului.
- Comercializarea articolelor de giuvaergerie cu pietre preţioase se efectuează la prezentarea certificatului de calitate a pietrelor preţioase, eliberat de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării, cu excepţia articolelor de giuvaiergerie însoţite de etichete ale producătorului, pe care sînt confirmate denumirea şi caracteristicile pietrelor preţioase.
- Comercializarea articolelor din metale preţioase şi pietre scumpe se efectuează în cazul în care au imprimate semnul nominal al producătorului, dar şi marcajul de stat. Articolele de producţie străină, importate în Republica Moldova, trebuie,de asemenea, să aibă în mod obligatoriu imprimate pe fiecare unitate de produs marcajul de stat, aplicat de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării de pe lîngă Ministerul Finanţelor a Republicii Moldova.
- Pentru articolele din metale preţioase, fabricate şi/sau importate în ţară pentru comercializare, se stabilesc următoarele titluri:
pentru platină - 900 (nouă sute)
- 950 (nouă sute cincizeci)
pentru aur -375 (trei sute şaptezeci şi cinci)
-500 (cinci sute)
- 585 (cinci sute optzeci şi cinci)
- 750 ( şapte sute cincizeci)
- 900 (nouă sute)
- 958 (nouă sute cincizeci şi opt)
pentru argint - 800 (opt sute)
- 830 (opt sute treizeci)
- 875 (opt sute şaptezeci şi cinci)
- 925 (nouă sute douăzeci şi cinci)
- 960 (nouă sute şaizeci)
pentru paladiu - 500 (cinci sute)
- 850 (opt sute cincizeci).
Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media
22.08.2012