
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a avut o ședință cu privire la consolidarea capacității de adoptare și aplicare a cadrului UE de Eco-proiectare și etichetare energetică pentru produse legate de energie în Republica Moldova cu experții din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Comisia Europeană își propune să asigure coerența între politica industrială, de mediu, climatică și energetică pentru a crea un mediu de afaceri optim pentru creșterea durabilă. Prin urmare, urmărește transformarea economiei UE într-una circulară – de la producție și consum la gestionarea deșeurilor și piața materiilor prime secundare.
În cadrul ședinței s-a discutat despre politicile de proiectare ecologică și etichetare energetică care sunt instrumente esențiale pentru a conduce la trecerea la o economie circulară. Astfel, s-a propus monitorizarea dinamicii pieței pentru produsele legate de energie acoperite de proiect cu scopul de a monitoriza și controla consumul de energie și pentru a elabora și implementa politici și programe mai eficiente de eficiență energetică. Proiectarea și implementarea strategiei și programe de supraveghere a pieței mai eficiente pentru produsele de Eco-proiectare și Etichetare Energetică prin optimizarea resurselor, a costurilor de evaluare a conformității în coordonare cu alte aspecte de supraveghere a pieței, cum ar fi siguranța produselor, ș.a.