DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Prima Noutăți Comunicate de presă Sfaturi utile pentru cei care planifică să își procure aparate electrice de uz casnic
Sfaturi utile pentru cei care planifică să își procure aparate electrice de uz casnic
06 Mai | 2015
Sfaturi utile pentru cei care planifică să își procure aparate electrice de uz casnic
eye
1105

Înainte de a procura un frigider, consumatorul trebuie să dispună de o informație complectă asupra elementelor de identificare și caracteristicile ale acestui produs și anume: marca comercială, modelul, țara producătoare, volumul, tipul curentului electric, tensiunea nominală, frecvența, întrebuințarea energiei electrice, clasa de protecție împotriva electrocutării, zgomotul, etichetarea produsului cu impact energetic, etc. Frigiderele expuse spre comercializare trebuie să fie ambalate cu material original avînd marcarea corespunzătoare pe ambalaj, semnele de avertisment și precauții. Pe produs sau pe ambalaj trebuie să fie plasată o informație referitor la agentul economic care a importat produsul pe teritoriul Republicii Moldova.

Frigiderele expuse spre comercializare trebuie să fie însoțite cu manualul de utilizare și talon de garanție în limba română. În manualul de utilizare trebuie să fie indicate caracteristicile tehnice, modelul, numărul de serie, țara producătoare, modul de instalare, utilizare, îngrijire și curățare, descrierea funcțională, păstrarea alimentelor și avertismentele importante, etc.

Talonul de garanție trebuie să conțină informația referitor la denumirea produsului, modelul, numărul de serie a produsului, data comercializării, agentul economic care a comercializat produsul cu indicarea adresei și numărului de contact. Informația referitor la agentul economic care efectuează lucrările de reparație și deservire tehnică a produsului în perioada de garanție și post-garanție.

Este important să cunoaștem modul de remediere, înlocuire, restituirea contravalorii produsului, serviciului necorespunzător în cadrul termenului de garanție cum prevede art.18 alin. (1), (2) a Legii privind protecția consumatorilor. Totodată, consumatorul trebuie să cunoască că conform art.18 alin.(9) „În cazul produselor electrice de uz casnic, vînzătorul este obligat, la înmînarea de către consumator a cerinței întemeiate privind remedierea, să pună la dispoziția acestuia, gratuit, în termen de 3 zile, pe perioada remedierii, un produs similar, suportînd cheltuielile de transport. Consumatorul este în drept să solicite declarația de conformitate la frigiderele și congelatoarele expuse spre comercializare.

Agenții economici care comercializează aparate electrice de uz casnic trebuie să dispună de:

  • autorizație de amplasare și funcționare;
  • informație necesară pentru consumatori, așa cum prevede art.25 a Legii privind protecția consumatorilor. Informația respectivă trebuie să fie afișată în loc vizibil și accesibil consumatorilor;
  • registrul de reclamație;
  • loc special amenajat pentru testarea produselor înainte de oferirea produsului consumatorului spre utilizare.

Produsele electrocasnice care au termen de garanție nu pot fi comercializate de deținătorii patentei de întreprinzător. Agenția pentru Protecția Consumatorilor efectuează supravegherea pieței la etapa plasării pe piață și comercializării frigiderilor și congelatoarelor, verifică respectarea prevederilor legale la comercializarea sau importul produselor de către agenții economici care desfășoară activitatea comercială pe teritoriul Republicii Moldova. Produsele depistate care nu corespund documentelor normative și legislației în vigoare, sunt interzise spre comercializare și retrase de pe piață.

Sfaturi:

Înainte de a utiliza produse electrice de uz casnic, consumatorul trebuie să facă cunoștință cu modul de utilizare, de instalare, îngrijire și curățare a produselor care sunt stipulate în manualul de utilizare oferite de producător. Să utilizeze produsele conform destinației și să respecte cerințele de securitate la instalarea produsului.

Riscuri:

În cazul în care produsul expus spre comercializare nu dispune de marcarea corespunzătoare, lipsit de instrucțiunea de utilizare, talonul de garanție, ambalajul necorespunzător, denumirea producătorului, importatorului, neavînd nici declarația de conformitate, atunci există risc sporit ca produsul să fie falsificat sau contrafăcut.

Atenție:

Dragi consumatori, nu ezitați să apelați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor atunci cînd se încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de consumator. Ne puteți găsi la LINIA FIERBINTE 022 74-14-64 sau la adresa, mun. Chişinău, sectorul Centru, str.Vasile Alecsanadri, 78 etajul 1,5.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media

tel. 022 501 999

17 Aprilie | 2024
 Participarea ISSPNPC în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Platformei Societă...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor  din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării  a participat  în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Platformei Societății Civile UE-Moldova unde s-a pus în discuție progresul țării noastre pe calea integrării ...
16 Aprilie | 2024
Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor în vizită la ISSPNPC
Azi, data de 16 aprilie 2024, Inspectoratul de Stat Pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, punctul național de contact în domeniul protecției consumatorilor a găzduit un grup de studenți ai Centrului de Excelență în Administrarea Afaceri...
12 Aprilie | 2024
ISSPNPC în vizită de consultanță în cadrul Colegiului Cooperatist
Astăzi, 12 aprilie 2024,  Inspectoratulde Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat o vizită de consultanță cu participarea studenților din cadrul Colegiul Cooperatist din Republica Moldova. Scopul evenimentului a fost ...