DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Главная Новости Comunicate de presă Alege corect vestimentația și încălțămintea pentru copii
Alege corect vestimentația și încălțămintea pentru copii
22 Август | 2013
Alege corect vestimentația și încălțămintea pentru copii
eye
1253

În ajun de 1 septembrie magazinele și iarmaroacele școlare oferă o gamă largă de produse pentru copii - de la rechizite școlare pînă la îmbrăcăminte și încălțăminte.

Din multitudinea de produse destinate copiilor dorim să vă atenționăm în special asupra aspectelor ce țin de alegerea corectă a articolelor vestemintare și încălțămintea pentru copii.

Începem prin a menționa că fiecare produs de vestimentație și încălțăminte pentru copii comercializat trebuie să fie însoțit de certificat igienic ce dovedește inofensivitatea produsului. Vînzătorul este obligat să dețină și să ofere consumatorului, la cerere, cel puțin copia certificatului igienic pentru produsul expus spre vînzare.

De multe ori alegem îmbrăcămintea în funcție de felul în care arată și mai puțin în funcție de compozitie. Atunci cînd alegeți produse vestimntare pentru copii, vă îndemnăm să fiți preocupati de aspectele ce țin de securitatea și sănătatea copilului, examinînd atent detaliile produsului și compozitia materialului și să alegeți în funcție de ceea ce ar fi cel mai sănătos și confortabil pentru corpul copiilor.

ÎMBRĂCĂMINTE

5 lucruri pe care să le evitați atunci cînd alegi haine pentru copii!!!

1. Hainele pentru copii cu cordoane si șnururi în regiunea capului sau a gîtului prezintă un risc de rănire și strangulare și trebuie să fie îndepărtate

2. Hainele pentru copii nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi cu capetele libere mai lungi de 140 mm (14 cm), în zona taliei. Șnururile sau cordoanele lungi pot fi prinse în ușile sau portiele automobilelor, bicicletelor sau alte vehicule și pot provoca grave leziuni

3. Hainele din fibre sintetice prezintă un risc sporit de inflamabilitate

4. Hainele din fibre sintetice pot declanșa leziuni cutanate, dermatite și alergii

5. Solicitați certificatul igienic. Refuzați cumpărătura cînd produsul este comercializat în lipsa certificatului igienic și în locuri neautorizate

Materialul din care sunt fabricate hainele este cel mai important lucru de care trebuie să ţineți cont atunci când mergeți la cumpărături. Îmbrăcămintea poate fi confecționată din fibre naturale, sintetice sau cu o compoziție mixtă.

În cazul textilelor din materiale sintetice, pielea vine în contact cu substanţele chimice din care este făcută ţesătura. Astfel, pot apărea frecvent dermatite de contact sau alergii ale pielii. De asemenea, coloranţii utilizaţi în fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpiraţiei şi pot, astfel, ataca pielea.

Copiii care suferă de dermatită atopică sau alergii trebuie îmbrăcaţi cu hăinuţe din materiale naturale, cele sintetice putând declanşa episoade caracterizate prin mâncărimi şi leziuni cutanate.

Evitati pe cat posibil imbracamintea care are in continut acrilul, poliesterul, nailonul, raionul (vascoza), acetatul, triacetate.

Optati pentru hainele din fibre 100% naturale gen bumbac, in, canepa, lana sau matase.

Materialele naturale, în schimb, sunt prietenoase cu pielea. Inul, de exemplu, lasă epiderma să respire şi de aceea este foarte indicat persoanelor sensibile, în timp ce bumbacul este recomandat tuturor tipurilor de piele. Motivul? Bumbacul are proprietatea de a absoarbe bine transpiraţia, ţinând-o departe de piele. Acesta este motivul pentru care bumbacul este prima alegere când vine vorba de hainele copiilor mici, acesta împiedicând dezvoltarea dermatitelor şi infecţiilor.

ÎNCĂLȚĂMINTE

O atenţie deosebită necesită alegerea încălţămintei pentru copii. Pentru ca încălţămintea pentru copii să corespundă destinaţiei sale ea trebuie să corespundă unor cerinţe care reies din particularităţile anatomo - fiziologice ale organismului copiilor şi, în primul rând, al piciorului lor. Lungimea tălpii încălţămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie mai mare decît lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vârf din faţa degetelor (în bot) trebuie să existe un spaţiu aproximativ de 10 mm, în legătură cu:

a) mărirea lungimii tălpii piciorului concomitent cu creşterea naturală a piciorului copilului;

b) lungirea piciorului în timpul mersului şi sub acţiunea presiunilor datorită greutăţii corpului.

Dacă în încălţăminte nu va exista un spaţiu, atunci la lungirea tălpii piciorului degetele se vor încovoia, ceea ce poate cauza în viitor modificarea patologică a formei piciorului.

Folosirea încălţămintei foarte mici, îndeosebi a celei sportive şi a celei împletite, destinată pentru folosirea zilnică pe suprafeţe tari (asfalt, beton etc.) poate fi cauza apariţiei unui picior plat.

Tocul la încălţămintea pentru copii este obligatoriu, deoarece el artificial ridică bolta piciorului, apărînd talpa piciorului de lovituri şi totodată măreşte rezistenţa încălţămintei la uzură.

Lipsa tocului se admite numai la încălţămintea pentru copiii de vîrstă mică (până la 1 an).

Înălţimea tocului la încălţămintea pentru copiii de vîrstă preşcolară (1-7 ani) trebuie să fie de 5-10 mm, pentru şcolari de 8-12 ani - nu mai mult de 20 mm, pentru şcolari de 13-17 ani, băieţi - până la 30 de mm, pentru fete - până la 40 de mm.

O importanţă mare o are şi ştaiful (partea din spate) încălţămintei care menţine forma călcîiului şi tălpii la mers şi preîntâmpină deformarea lor.

Un ştaif rezistent nu permite alunecarea piciorului, ceea ce constituie o măsură profilactică care protejează contra apariţiei piciorului plat. De aceea purtarea încălţămintei fără un ştaif rezistent se admite doar pentru copiii mai mari de 11 ani.

Încălţămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (şireturi, cureluşe, fermoare etc.) comode şi sigure care să nu incomodeze mişcările. Încălţămintea deschisă şi fără fixaţii nu se admite pentru preşcolari, deoarece ea oboseşte muşchii şi dereglează circulaţia sangvină.

În perioada 20 august - 28 septembrie curent inspectorii APC vor efectua controale privind conformitatea rechizitelor școlare, articole de vestimentație și încălțăminte pentru copii.

Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass-Media

22.08.2013

Tel. 022 501 999

17 Апрель | 2024
 Participarea ISSPNPC în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Platformei Societă...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor  din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării  a participat  în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Platformei Societății Civile UE-Moldova unde s-a pus în discuție progresul țării noastre pe calea integrării ...
16 Апрель | 2024
Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor în vizită la ISSPNPC
Azi, data de 16 aprilie 2024, Inspectoratul de Stat Pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, punctul național de contact în domeniul protecției consumatorilor a găzduit un grup de studenți ai Centrului de Excelență în Administrarea Afaceri...
12 Апрель | 2024
ISSPNPC în vizită de consultanță în cadrul Colegiului Cooperatist
Astăzi, 12 aprilie 2024,  Inspectoratulde Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a efectuat o vizită de consultanță cu participarea studenților din cadrul Colegiul Cooperatist din Republica Moldova. Scopul evenimentului a fost ...