DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Главная Новости Comunicate de presă Atenție la reducerile efectuate de supermagazine!
Atenție la reducerile efectuate de supermagazine!
17 Ноябрь | 2014
Atenție la reducerile efectuate de supermagazine!
eye
801

Recent Agenția pentru Protecția Consumatorilor a descoperit că într-un supermarket din mun.Chișinău erau utilizate practici comerciale incorecte.

Inspectorii APC au inițiat controlul de stat în baza unei reclamații a unui consumator că precum un supermarket comercializează plăcinte cu 20% reducere după ora 20:00. Condițiile promoției erau afișate pe un panou și se aplica doar produselor culinare, însă în realitate a achitat costul produsului procurat fără reducere.

Urmare controlului s-a constatat că reducerea prețului nu se efectua și consumatorii erau obligați să achite prețul inițial al produsului, cu toate că plăcintele erau incluse în promoție, ceea ce conform art. 13 al Legii Nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor reprezintă o practică comercială incorectă.

Pentru neconformităţile depistate au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie. Agentului economic i-a fost eliberată prescripţia de înlăturare a neconformităţilor, fiind informat despre prevederile legale privind de practicile comerciale incorecte (Legea Nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor), cît şi despre aplicarea corectă a cerințelor prevederilor legale privind activitatea de comerț și a bunelor practici în relațiile cu consumatorii.

Informație utilă pentru consumatori

Practicile comerciale incorecte sunt practici care:

  • nu respectă principiile diligenţei profesionale;
  • pot influenţa deciziile comerciale ale consumatorilor.

Printre practicile comerciale incorecte predomină practicile ce ţin de publicitatea înşelătoare, considerată astfel în cazul în care conţine informaţii false sau poate induce în eroare consumatorul,determinîndu-l să ia o decizie de tranzacţionare pe care nu ar fi luat-o în altă situaţie, cu privire la principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi:

  • preţul sau modalitatea de calcul al preţului ori existenţa unui avantaj specific în ceea ce priveşte preţul;
  • disponibilitatea, avantajele, eventualele riscuri previzibile, fabricarea, compoziţia,

accesoriile, asistenţa acordată după vînzare şi soluţionarea reclamaţiilor, modul şi data fabricării sau prestării, livrarea, capacitatea de a corespunde scopului, utilizarea, cantitatea, termenul de valabilitate, specificaţiile, originea geografică sau comercială, rezultatele care se pot obţine din utilizare, etc.

„Cine mă poate ajuta dacă cred că am fost înşelat?"

1 pas:

Adresați reclamația Dvs comerciantului care v-a lezat drepturile pentru remediere. Vînzătorul/Prestatorul este obligat prin lege să examineze și să soluționeze reclamația Dvs în termen de 14 zile.

2 pas:

Dacă vînzătorul/prestatorul refuză remedierea sau Dvs nu sunteți de acord cu rezultatele examinării reclamației, adresați-vă Agenției pentru Protecția Consumatorilor, sau, conform procedurii civile, direct în instanța de judecată anexînd copia reclamației și răspunsul primit de la agentul economic.

În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (mun. Chişinău, str. Vasile Alecsandri,78, bir 101 sau consumator@apc.gov.md ), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie - 0 22 74-14-64

Mai multe detalii despre practicile comerciale incorecte:

02 Февраль | 2023
Acordul de Colaborare între ISSPNPC și CSSM
Astăzi, 02 februarie 2023, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) și Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării al Republicii Moldova (CSSM) au semnat un Acord de Colaborare. Documentul a fost semnat de Dl Sergiu Dărănuță, Șef al ISSPNPC și Dna Marina Margarint, Director CSSM. ...
27 Январь | 2023
Semnarea Planului de Acțiuni de Cooperare între ISSPNPC și Serviciul Vamal al...
Astăzi, 27 Ianuarie curent, a fost semnat PLANUL DE ACȚIUNE DE COOPERARE (PAC) între Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului (ISSPNPC) și Serviciul Vamal al Republicii Moldova (SVRM) privind implementarea mecanismului de cooperare dintre SVRM și ISSPNPC în domeniul controlul...
26 Январь | 2023
Lansarea concursului de creativitate pentru copii claselor a V – IX-a cu gene...
  Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, în perioada 30 ianuarie 2023 – 10 martie 2023, ISSPNPC lansează concursul de creativitate pentru copii claselor a V – IX-a cu genericul « Mascota Consumatorului» fiind dedicat Zilei Mondiale a Drepturilor Consumato...