DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Главная Новости Comunicate de presă Cîteva recomandări importante la procurarea produselor pentru sărbătorile de Paști
Cîteva recomandări importante la procurarea produselor pentru sărbătorile de Paști
03 Апрель | 2015
Cîteva recomandări importante la procurarea produselor pentru sărbătorile de Paști
eye
943

Dragi consumatori, în scopul evitării situaţiilor în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul sărbătorilor de Paşti pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor vă oferă cîteva sfaturi utile pentru dvs. în speranţa de a vă ajuta să faceţi o alegere bună la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.

Pentru ca produsele achiziţonate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră și a copiilor voștri, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor Vă recomandă ca produsele alimentare perisabile cum ar fi peştele şi carnea în stare proaspătă, ouăle, produsele din carne şi peşte să le procuraţi numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar,

  • să procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială si să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urît mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar;
  • la procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;
  • la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
  • la procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate.

Atenţie! Vînzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data oării şi termenul de valabilitate marcate pe cutia de ambalaj. Este interzisă vînzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănueli vis-a-vis de calitatea ouălor, solicitaţi de la vînzător prezentarea certificatului veterinar. Atrageţi atenţia la vopseaua de ouă, recomandăm să verificaţi dacă pe ambalajul de desfacere al produsului sînt menţionaţi coloranţii alimentari, modul de utilizare, dată minimă a valabilităţii şi prezenţa certificatului igienic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată ( la linguriţă) deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii - tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate deoarece conţin metale toxice. Atît maturii dar mai ales copii dacă vor consuma ouă vopsite cu asemenea vopsele pot avea intoxicaţii cu dereglări serioase a sănătăţii.

La sărbători obişnuim să facem cadouri copiilor şi deseori le oferim jucării. În acest caz este absolut necesar să fim foarte precauţi atunci cînd cumpărăm o jucărie unui copil şi urmează să ne asigurăm că ceea ce trebuie să le aducă bucurie le v-a aduce neplăceri şi dezamăgire. Înainte de a procura jucăriile solicitaţi de la vînzător Declaraţia de conformitate (care conţine informaţia despre provenienţa jucăriei: denumirea şi adresa producătorului sau importatorului; categoria de vîrstă căreia i se adresează), instrucţiunile de folosire dacă există şi dacă ele corespund scopului şi certificatul igienic. Dacă aceste lucruri nu sînt clare renunţaţi la cumpărătură. Cu siguranţă veţi găsi o altă jucărie care să fie sigură, utilă şi pe placul copilului. Evitaţi jucăriile vopsite care pot fi toxice. Este bine să vedeţi dacă au fost vopsite corespunzător - frecaţi puţin vopseaua şi dacă aceasta vă rămîne pe deget, înseamnă că nu a fost vopsită bine. Evitaţi, de asemenea, jucăriile: care la un eventual contact cu focul se aprind foarte uşor; au componente cu care copilul se poate strangula, sufoca, îneca sau tăia; din puf, care poate fi smuls foarte uşor prin tragere. Înainte de utilizare verificaţi starea jucăriei, dacă aveţi anumite îndoieli asupra calităţii returnaţi-o imediat vînzătorului.

ATENŢIE !!! În caz dacă apar unele bănueli asupra calităţii produselor expuse spre comercializare, consumatorul este în drept să solicite de la vînzător Declaraţia sau Certificat de conformitate, certificatul igienic, certificatul veterinar (după caz), precum şi informaţia completă despre producător sau importator, proprietăţile de consum etc.

Vă dorim sărbători fericite !!!

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media

tel. 022 501 999

28 Март | 2024
Masă rotundă cu reprezentanții Inspectoratului Național pentru Supraveghere T...
Astăzi 28.03.2024, reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC)  din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, au participat la o masă rotundă  cu  Inspectoratul Național pentru  Supraveghere Tehnică (INST). Evenimentul...
26 Март | 2024
Retrospectiva lunii februarie
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, prezintă rezultatele lunii februarie 2024 :Retrospectiva lunii februarie.
22 Март | 2024
Îmbunătățirea cunoștințelor Direcției Supraveghere Metrologică din cadrul ISS...
Inspectorii Direcției Supraveghere Metrologică din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) autoritate subordonată Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării își modernizează mijloacele tehnice utilizate în procesul controalelor metrologice pentru ...