Dinții joacă un rol important în viața noastră, atât în privința esteticii cît și în funcția de hrănire, masticație, tăierea alimentelor, amestecarea lor cu saliva, dar și în vorbire. Din păcate însă menținerea sănătății dinților cere multă atenție, aceștia necesitînd a fi îngrijiți zilnic. Problemele sunt motiv de îngrijorare și de a ne adresa la serviciile stomatologice.
În Republica Moldova, servicii stomatologice sunt de cele mai înalte standarde, însă la ce trebuie să atragem atenție atunci cînd mergem la stomatolog.Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu o informație utilă despre serviciile stomatologice -
Medici stomatologi sunt obligați să utilizeze în procesul de lucru doar instrumente sterilizate. Mai jos vă enunțăm o metodă din cele existente pe care trebuie să respecte medicii stomatologi în procesul de sterilizare:
1. După folosire, instrumentele sunt clătite sub jet de apă căldută, fiind îndepărtate astfel urmele de sînge de pe ele.
2. Imediat după primul pas, instrumentele sunt puse în soluție de orocid 2% (antiseptic fără aldehide), timp de minim 60 de minute.
3. După ce au trecut cele 60 de minute, instrumentele se scot din soluția de orocid și se clătesc din nou sub jet de apă căldută, apoi se spală individual cu o perie și cu pastă abrazivă pentru îndepărtarea tuturor corpilor străini de pe ele.
4. Urmează un nou proces de clătire și uscare, apoi instrumentele se ambalează în pungi autoclavile care se vor sigila. În aceste pungi se plasează și markeri suplimentari de sterilizare, care își schimbă culoarea cînd instrumentarul a parcurs întreg procesul de sterilizare.
5. Pungile astfel ambalate sunt trecute în autoclav, unde stau 30 de minute la o temperatură de 180 de grade și presiune de 2,1 bari.
6. Imediat după finalizarea procesului de autoclavare, pungile sunt datate și puse în dulapurile speciale pentru ele. Ulterior, la fiecare folosire, se iau din dulapul respectiv și se utilizează pentru următoarea procedură stomatologică. Pungile astfel sterilizate au un termen de valabilitate de 30 zile de la momentul sterilizării. Toate instrumentele care depășesc acest termen fară a fi folosite sunt reambalate si resterilizate.
Dragi consumatori, fiți precauți și nu uitați că aveți dreptul să solicitați de la agentul economic ce prestează servicii stomatologice autorizațiile și licența de activitate.
De asemenea sunteți în drept de a solicita:
- Informații la produsele stomatologice cu care se lucrează, astfel încît produsele să dispun de informaţii în limba de stat, despre denumirea produsului, denumirea şi marca producătorului, adresa și numărul de telefon al importatorului, termenul de valabilitate, masa/volumul, principalele caracteristici calitative, compoziția, eventualele riscuri, modul de utilizare, de depozitare, contraindicațiile ceea ce corespunde art. 25, alin. (5) și (6) al Legii ,,Privind protecţia consumatorilor'', nr. 105 - XV din 13.03.2003.
- Încăperile cabinetului stomatologic unde sunt efectuate procedurile de diagnostic şi tratament, trebuie să fie asigurate cu psihrometre -pentru controlul temperaturii şi umidităţii, verificat metrologic în termen.
- Controlul parametrelor mediului de păstrare a produselor medicamentoase trebuie să se efectuieze cu ajutorul termometrului din sticlă cu lichid verificat metrologic.
- Pentru a evita transmiterea bolilelor contagioase se supun sterilizării instrumentelor medicale, iar pentru această trebuie să se utilizeze un dulap de sterilizare cu aburi și un autoclav, însoțite cu buletine de verificare metrologice valabile, se supun supravegherii metrologice de Stat, în conformitate cu Legea Metrologiei nr. 647 - XII din 17.11.1995, art. 11, alin. (1), lit. a -"sănătatea și siguranța populației".
- Pentru acordarea primului ajutor medical, pacienţilor cu diferite urgenţe medicale (lipotome, şoc anafilactic) centrul stomatologic trebuie să fie dotat cu aparat pentru măsurarea presiunii arteriale, supus obligatoriu supravegherii metrologice de Stat, în conformitate cu Legea Metrologiei nr. 647 - XII din 17.11.1995, art. 11, alin. (1), lit. a - ,,sănătatea şi siguranţa populaţiei'', utilizat cu buletin de verificare metrologică.
Studiați tarifele, solicitați de la medicul stomatolog informație privind ce manipulații necesită o diagnostică care vi se recomandă. Garanțiile în serviciile stomatologice sunt indicate la nivel de standard medical instituțional.
Sunteți în drept să alegeți informații cu privire la metoda de tratament ce vi se propune de medic.
Deseori de către medicii stomatologi se folosesc practici comerciale incorecte astfel încît sunt impuse spre plată abuziv servicii nesolicitate și deseori fără înștiințare pacienților. Fiți precauți la promoțiile pe care le acordă cabinetele stomatologice astfel încît să nu fiți puși în situația de achita în plus.
Dragi consumatori,
În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la APC care vă poate consilia gratuit telefonic (linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028 (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova))